در این مقاله، ما قصد داریم نگاهی عمیق به مهمترین اجزا و قطعات خودرویی که هر صاحب خودرو باید بداند، بیاندازیم، نحوه کار آنها را به طور خلاصه توضیح دهیم و اهمیت آنها را مورد بحث قرار دهیم.
حتی اگر یک گیربکس مطلق نیستید، بلکه فقط یک مالک معمولی خودرو هستید، باید با این لیست انتخابی از مهمترین و اساسی ترین قطعات خودرو و عملکرد آنها آشنا باشید. تعمیر انواع خودروهای کاربراتوری و انژکتوری توسط تکنسین های امدادجان انجام می شود که یکی از سریعترین امداد خودروهای ایران است.
قطعات اصلی یک خودرو: مهمترین اجزا
هر جزء در یک وسیله نقلیه دارای اهمیت است، اگرچه ممکن است برخی از آنها مهمتر از سایرین باشند. وسایل نقلیه امروزی بسیار پیچیده تر شده اند و قطعات بسیار بیشتری نسبت به مدل های قبلی خود دارند.
اگرچه قطعات پیچیده زیادی وجود دارد، برخی از آنها یک پایه اصلی هستند – مشترک و ضروری برای هر وسیله نقلیه. در زیر ابتدایی ترین و در عین حال مهم ترین قطعات یک خودرو آورده شده است.
درک نحوه عملکرد آنها و نحوه نگهداری آنها در شکل خوب به معنای سواری نرم تر و بدون دردسر برای شما به عنوان مالک خواهد بود.
موتور
با موتور شروع می کردیم. موتور قلب ماشین است. این مهم ترین جزء یک خودرو با همه توافق است.
عملکرد یک وسیله نقلیه به شدت به موتور آن بستگی دارد. علاوه بر این، بسیاری از اجزای موتور و بسیاری از قطعات مرتبط دیگر به شدت مستعد ساییدگی هستند، بنابراین موتور در صدر فهرست قطعات خودرویی قرار دارد که باید با آنها آشنا شوید.
این نیروگاه پیچیده و ظریف از بلوک، سر، پیستون و شیر ساخته شده است. به موتورهای خودروهای مدرن “موتورهای احتراق داخلی” نیز می گویند.
این به این دلیل است که موتور با ایجاد احتراق در داخل محفظه خود، نیرویی را برای ماشین شما تولید می کند. ورودی برای چنین احتراقی مخلوطی از سوخت و هوا با نسبت دقیق برای نتایج بهینه است.
انواع مختلفی از سوخت توسط موتورها استفاده می شود از جمله:
- دیزل
- اتانول
- گازوئیل
- برق
یک موتور چگونه کار می کند
بلوک موتور خانه سیلندرهای موتور است که در داخل آن پیستون ها بالا و پایین می روند و انرژی ایجاد می کنند. هرچه یک موتور سیلندرهای بیشتری داشته باشد، قدرت آن بیشتر است. موتورها معمولاً دارای چهار، شش یا هشت سیلندر هستند.
در یک موتور چهار زمانه، در حین کورس مکش، سوپاپ ورودی باز می شود. پیستون به سمت پایین حرکت می کند و میل لنگ را با آن حرکت می دهد و مکش یا خلاء ایجاد می کند که هوا و سوخت را می مکد و به آنها اجازه می دهد وارد محفظه احتراق شوند.
سپس دریچه بسته می شود. میزان ورود این مخلوط توسط دریچه گاز پروانه ای، صفحه ای که می چرخد، در شیر ورودی کنترل می شود.
هنگامی که پیستون به بالای حرکت تراکم خود می رسد، مخلوط فشرده می شود، در حالی که شمع، مخلوط فشرده شده را مشتعل می کند و احتراق ایجاد می کند، و پیستون را روی ضربان نیرو به پایین می فرستد، که میل لنگ را می چرخاند.
در نهایت آن میل لنگ همراه با گیربکس، چرخهای شما را میچرخاند و در مسیر شما به مقصد میرساند.
هنگامی که پیستون به انتهای سکته می رسد، دریچه اگزوز باز می شود و گازهای خروجی را از سیلندر خارج می کند.
موتورها برای روانکاری و جلوگیری از ساییدگی نیاز به تعویض منظم روغن دارند.
جعبه دنده (گیربکس)
جعبه دنده یا گیربکس که به آن قطار برق خودرو نیز گفته می شود، در فاصله کمی از موتور قرار می گیرد. این قسمت چیزی است که معمولاً در هنگام خرابی وسایل نقلیه نیاز به توجه دارد. گیربکس، در صورت بازسازی، می تواند حتی به قدیمی ترین وسایل نقلیه جان تازه ای ببخشد.
گیربکس چیزی است که شامل دنده های مختلفی است که یک خودرو باید بسته به سرعت آن ها را تغییر دهد. این دنده ها نیروی موتور را به چرخ های خودرو منتقل می کنند.
گیربکس در دو نوع دستی و اتوماتیک موجود است.
در جعبه دنده های دستی، راننده دنده ها را با استفاده از اهرم دنده و پدال کلاچ انتخاب می کند. در همین حال، گیربکس های اتوماتیک می توانند به تنهایی از طریق دنده های جلو حرکت کنند و راننده فقط باید بین درایو (جلو) و عقب را انتخاب کند.
بدیهی است که گیربکس اتوماتیک راحت تر است و محبوب تر است، با این حال، دوام زیادی ندارد. علاوه بر این، برخی از علاقه مندان به عملکرد استدلال می کنند که وقتی خودکار را انتخاب می کنید، کنترل را رها می کنید.
جالب اینجاست که بسیاری از رانندگان باتجربه گیربکس دستی را به عنوان سرگرم کننده تر برای رانندگی ترجیح می دهند.
برای آشنایی بیشتر با نکات نگهداری و تعمیرات DIY مفید برای گیربکس خودرو و همچنین مشکلات رایج و نحوه رفع آنها، به راهنمای جامع زیر مراجعه کنید.
ترمز
در حالی که قطعات یک ماشین که باعث حرکت آن می شود حیاتی هستند، اجزایی که باعث توقف آن می شوند نیز حیاتی هستند. آنها باید در کنار هم کار کنند.
بعد از لیست قطعات مهم خودرو و عملکرد آنها، سیستم ترمز است که خرابی آن می تواند منجر به تصادفات جدی و حتی مرگبار شود. آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چگونه یک فشار کم روی پدال ترمز می تواند یک ماشین غول پیکر غول پیکر را کند یا متوقف کند؟
هنگامی که روی پدال ترمز را فشار می دهید، یک مایع هیدرولیک از طریق لوله های فولادی به چرخ های خودرو منتقل می شود. ترمزها از نیروی مایع هیدرولیک برای انتقال نیرویی که راننده به پدال ترمز وارد می کند به نیروی گیره ای که چرخ های خودرو را کند می کند، استفاده می کند.
سیستم ترمز دستی به مداخله راننده برای توقف نیاز دارد. اختراع بعدی سیستم ترمز سنسوری است که می تواند ضرورت ترمز را حس کرده و اقدام کند.
نحوه عملکرد سیستم ترمز
سیستم ترمز خودرو از روتور ترمز، کالیپر ترمز و لنت ترمز تشکیل شده است. روتورهای ترمز دیسک های فلزی ساخته شده از فولاد و آهن هستند. آنها به محورها وصل می شوند، قطعه ای که چرخ ها را می چرخاند.
کالیپرهای ترمز قطعاتی شبیه صدف هستند که با هر دو طرف روتورهای ترمز در تماس هستند تا هنگام ترمزگیری اصطکاک ایجاد کنند.
هنگامی که پدال ترمز را فشار می دهید، کالیپرهای ترمز در دو طرف روتورهای ترمز می بندند تا سرعت چرخ ها تا توقف متوقف شود.
برای افزایش راندمان ترمز و به حداقل رساندن ساییدگی سیستم ترمز گران قیمت، کالیپرهای ترمز مجهز به لنت هستند. این لنت های قربانی در هر دو طرف روتور ترمز فشار می آورند تا سرعت آن را کاهش دهند.
چه سیستم ترمز دستی یا سنسوری داشته باشید، حفظ و تعویض منظم قطعات ترمز بسیار مهم است که ممکن است در اثر ضربات زیاد ترک بخورد.
مشکلات رایج ترمزها می تواند به دلیل زنگ زدگی کالیپرها باشد که می توانند در جای خود قفل شوند، لنت ترک خورده، هوا در خطوط ترمز شما یا آسیب آب.
سیستم هدایتگر
حتما می دانید که وقتی فرمان ماشین خود را می چرخانید، چرخ ها می چرخند. با این حال، اتفاقی که هنگام چرخاندن ماشین خود می افتد آنقدرها هم که فکر می کنید ساده نیست.
دو نوع از رایج ترین سیستم های فرمان خودرو عبارتند از: فرمان rack-and-pinion و recirculating-ball.
در حالی که فرمان rack-and-pinion در اتومبیل های سواری، کامیون های کوچک و SUV ها رایج است، فرمان چرخشی توپی بیشتر در SUV ها و کامیون های بزرگتر استفاده می شود.
نحوه عملکرد فرمان
شاید تعجب کنید که بدانید وقتی ماشین خود را می چرخانید، چرخ های جلوی شما در یک جهت قرار نمی گیرند.
برای اینکه یک ماشین به آرامی بچرخد، هر چرخ باید دایره متفاوتی را طی کند. چرخ داخلی باید دایره ای با شعاع کوچکتر را دنبال کند یا به عبارت دیگر در حال چرخش محکم تری نسبت به چرخ بیرونی است.
سیستم فرمان تضمین می کند که چرخ داخلی بیشتر از چرخ خارجی بچرخد.
نسبت فرمان
معیاری که باید بدانید نسبت فرمان است. نسبت فرمان، نسبت میزان چرخش فرمان به دور چرخش چرخ ها است.
به عنوان مثال، اگر یک چرخش کامل (360 درجه) فرمان منجر به چرخش چرخهای خودرو 30 درجه شود، نسبت فرمان 360 تقسیم بر 30 یا 12:1 میشود.
به طور کلی، خودروهای اسپرت نسبت فرمان کمتری دارند. نسبت پایینتر به فرمان واکنش سریعتری میدهد، بنابراین لازم نیست فرمان را به اندازهای بچرخانید تا چرخها در فاصله مشخصی بچرخند.
علاوه بر این، خودروهای کوچکتر به اندازهای سبک هستند که حتی با نسبت پایینتر، برای چرخاندن خودرو نیازی به هدایت آنقدر سخت نخواهید داشت.
تعلیق
پس از صحبت در مورد فرمان، باید با سیستم تعلیق در این لیست از قطعات اولیه خودرو دنبال کنیم. نقش سیستم تعلیق خودرو بسیار زیاد است. اصطکاک بین لاستیکها و سطح جاده را به حداکثر میرساند، بنابراین ثبات فرمان را فراهم میکند و سواری نرمتر و راحتتر را تضمین میکند.
نیاز چندانی به سیستم تعلیق خودرو بر روی سطح صاف وجود ندارد. با این حال، روی سطح ناهموار، ممکن است نتوانید به درستی رانندگی کنید یا با وسیله نقلیه رفتار کنید.
هنگامی که چرخ خودرو از روی دست انداز جاده می گذرد، بالا و پایین می رود و در نتیجه تماس خودرو با سطح جاده کاملا از بین می رود. سیستم تعلیق با جذب نیروی عمودی چرخ با این ضربه ها مقابله می کند.
با به حداقل رساندن چنین نیروی عمودی، چرخها با نیروی افقی به چرخش خود ادامه میدهند و به بدنه و بدنه خودرو اجازه میدهند بدون مزاحمت حرکت کنند، در حالی که چرخها برآمدگیهای جاده را دنبال میکنند.
شاسی بلند
شاسی قاب وسیله نقلیه است که هر چیز دیگری از یک خودرو را در خود جای داده و از آن پشتیبانی می کند. اگر موتور قلب وسیله نقلیه باشد، شاسی اسکلت است.
شاسی خودرو را سفت و کششی نگه می دارد. لرزش و صدای کم را در کل خودرو تضمین می کند.
شاسی خودرو معمولا از فولاد سبک یا سایر مواد محکم مانند آلومینیوم ساخته می شود. این روزها اکثر وسایل نقلیه در جاده ها دارای شاسی فولادی هستند زیرا استحکام و دوام را تضمین می کند.
قطعات اصلی یک خودرو: سیستم خنک کننده
اگرچه موتورهای گازسوز در طول زمان پیشرفت زیادی کرده اند، اما هنوز در تبدیل انرژی شیمیایی به نیروی مکانیکی کارآمد نیستند.
حدود 70 درصد از انرژی موجود در بنزین به گرما تبدیل می شود، به این معنی که موتور و سایر اجزای زیر کاپوت در معرض گرم شدن بیش از حد هستند.
بدون سیستم خنک کننده، گرمای بیش از حد به سرعت منجر به خرابی و خرابی کامل می شود.
سیستم خنک کننده از این گرمای بیش از حد مراقبت می کند. در خودرویی که در بزرگراه حرکت می کند، سیستم خنک کننده حرارت کافی برای گرم کردن دو خانه با اندازه متوسط را دفع می کند.
نکته قابل توجه در اینجا این است که کار آن صرفا خنک کردن نیست. موتور ماشین شما در دمای نسبتاً بالا به بهترین وجه کار می کند. وقتی موتور سرد است، قطعات سریعتر فرسوده می شوند و موتور کارایی کمتری دارد و آلودگی بیشتری منتشر می کند.
بنابراین یکی دیگر از وظایف مهم سیستم خنک کننده این است که اجازه می دهد موتور در سریع ترین زمان ممکن گرم شود و سپس موتور را در دمای ثابت و بهینه و ایمن نگه دارد.
دو نوع سیستم خنک کننده ماشین وجود دارد: مایع خنک کننده و هوا خنک.
خنک کننده مایع
یک سیستم خنک کننده با مایع، سیالی به نام خنک کننده را از طریق لوله ها و گذرگاه های موتور به گردش در می آورد. هنگامی که مایع خنک کننده از موتور داغ عبور می کند، گرما را جذب می کند و در نتیجه موتور را خنک می کند.
پس از خروج مایع از موتور، از رادیاتور یا یک مبدل حرارتی عبور میکند که گرمای مایع خنککننده را به هوایی که از رادیاتور میوزد، منتقل میکند.
خنک کننده هوا
برخی از خودروهای قدیمی و تعداد بسیار کمی از خودروهای مدرن با هوا خنک می شوند. در این نوع سیستم خنک کننده، بلوک موتور با پره های آلومینیومی پوشانده شده است که گرما را از سیلندر دور می کند. یک فن قدرتمند روی این باله ها می دمد و گرما را از بین می برد.
یک سیستم خنک کننده چگونه کار می کند
خنک کننده
مایع خنک کننده باید دارای نقطه انجماد بسیار پایین و نقطه جوش بالا باشد و باید ظرفیت نگهداری گرمای زیادی را داشته باشد. خنک کننده ها از اتیلن گلیکول و آب تشکیل شده اند، زیرا اتیلن گلیکول نقاط جوش و انجماد آب را به میزان قابل توجهی بهبود می بخشد.
علاوه بر این، سیستم خنک کننده از فشار برای افزایش بیشتر نقطه جوش مایع خنک کننده استفاده می کند.
رادیاتور
رادیاتور یک مبدل حرارتی است. گرما را از خنک کننده داغی که از آن عبور می کند به هوایی که فن از آن عبور می کند، منتقل می کند. برای نکات تعمیر و نگهداری قطعات رادیاتور که نیاز به توجه شما دارند، به راهنمای زیر مراجعه کنید.
ترموستات
وظیفه اصلی ترموستات این است که به موتور اجازه می دهد تا سریع گرم شود و سپس موتور را در دمای ثابت نگه می دارد که برای عملکرد و طول عمر موتور ضروری است.
این کار را با تنظیم مقدار آبی که از رادیاتور می گذرد انجام می دهد.
پنکه
مانند ترموستات، فن خنک کننده باید طوری کنترل شود که به موتور اجازه دهد دمای ثابتی را حفظ کند. فن ها یا با کلید ترموستاتیک یا توسط کامپیوتر موتور کنترل می شوند.
هنگامی که دمای مایع خنک کننده از یک نقطه تنظیم شده بالاتر رفت، فن تنظیم شده است که روشن شود. زمانی که دما به زیر این نقطه میرسد خاموش میشوند.
قطعات اصلی خودرو: سیستم شارژ
سیستم شارژ شامل باتری و دینام است که برای روشن کردن موتور کار می کنند. بسیاری از مشکلات راه اندازی مانند استارت آهسته، عدم استارت یا کندی لنگ به دلیل خرابی باتری یا دینام ایجاد می شود.
باتری
باتری جزء مهمی است که ماشین شما را به حرکت در می آورد. باتری قابل شارژ خودرو جریان الکتریکی را به وسیله نقلیه موتوری تامین می کند . هدف اصلی آن تغذیه استارت است که موتور را روشن می کند.
سلامت آن بر اینکه وسیله نقلیه شما می تواند بدون مشکل کار کند یا اصلاً کار می کند تأثیر می گذارد. بنابراین، برای کاهش احتمال خرابی، مهم است که باتری خودرو را با مولتی متر به طور مرتب، حداقل دو بار در سال آزمایش کنید.
آزمایش باتری همچنین به شما کمک می کند تا به سرعت تشخیص دهید که آیا استارت آهسته نتیجه خرابی باتری است یا مشکلاتی در جای دیگر.
یک باتری زمانی که ولتاژ 12.6 ولت یا بالاتر را نگه می دارد، کاملا شارژ می شود. زمانی که باتری به 12.2 کاهش مییابد، تنها 50 درصد شارژ میشود و زمانی که ولتاژ آن کمتر از 12 ولت است، باتری «مرده» است و باید تعویض شود.
اگر در استارت زدن ماشین خود مشکل دارید یا با علائم مشخص دیگری روبرو می شوید، به احتمال زیاد باتری شما از کار افتاده است. آن را تنها زمانی رها نکنید که خودرو شروع به نشان دادن علائم ضعف می کند.
در صورتی که باید وسیله نقلیه خود را پرش کنید، باید گیره قرمز کابل جامپر را به علامت (+) و گیره مشکی را به علامت (-) وصل کنید.
دینام
دینام از انرژی مکانیکی خودرو برق تولید می کند. از این انرژی الکتریکی برای راه اندازی قطعات مختلف الکتریکی مانند چراغ ها و واحدهای تهویه هوا و … و شارژ باتری استفاده می کند.
وقتی می شنوید که شخصی در مورد “مشکلات سیستم شارژ” صحبت می کند، آنها در مورد دینام صحبت می کنند.
دینام انرژی مکانیکی موتور را با استفاده از تسمه دینام یا تسمه سرپانتین دریافت می کند که دور یک قرقره یا چند قرقره می پیچد.
قرقره به دینام متصل است. انتهای دیگر قرقره دور میل لنگ موتور می پیچد. بنابراین، میل لنگ و دینام می توانند توسط قرقره دینام با هم بچرخند.
اگر دینام به خوبی کار کند، طول عمر باتری ماشین شما به حداکثر می رسد. اگر بیش از حد یا کم شارژ شود، عمر باتری کاهش می یابد.
آیا ماشین با دینام بد کار می کند؟
از نظر فنی، خودرو همچنان می تواند کار کند، اما فقط برای مدت کوتاهی، زیرا صرفاً فقط از نیروی ذخیره شده در باتری استفاده می کند. دسته ای از دیگر بخش های خودرو نیز انرژی مصرف می کنند: چراغ های جلو، چراغ های ترمز، چراغ های داخلی، واحد کنترل موتور (ECU) و غیره.
بنابراین به طور خلاصه، پاسخ منفی است. زیرا خودرویی که قدرت الکتریکی ضعیفی دارد، «غذای» کافی برای تغذیه بسیاری از اجزای ضروری برای کارکرد آن را ندارد.
اگر این مشکل دینام در جاده ظاهر شود، به خصوص در طول رانندگی طولانی، ایمنی شما از پنجره خارج می شود. دینام و باتری را باید در فواصل زمانی معین تست کنید، مثلاً هر 4 تا 6 ماه یکبار.
قطعات اصلی خودرو: سیستم الکتریکی
سیستم های جرقه زنی
سیستم جرقه زنی خودرو بخش کلیدی خودرو است که قدرت موتور را به حداکثر می رساند و آلودگی آن را به حداقل می رساند.
سیستم جرقه زنی باید در هماهنگی کامل با بقیه موتور کار کند. هدف این است که سوخت در یک زمان دقیق برای احتراق بهینه مشتعل شود، یعنی زمانی که فشار سیلندر در طول کورس قدرت به حداکثر می رسد.
برای استفاده بهینه از سوخت، احتراق باید قبل از رسیدن پیستون به بالای سکته تراکم رخ دهد، بنابراین تا زمانی که پیستون به سمت پایین حرکت می کند، فشار به بالاترین سطح می رسد.
هنگامی که کلید را یک بار می چرخانید، باتری را روشن می کنید و به شما امکان می دهد قطعات الکتریکی مانند استریو را اجرا کنید. وقتی کلید را دو بار می چرخانید، شمع های موتور را به باتری و سیم پیچ وصل می کنید.
اگر سیستم جرقه زنی در زمان نامناسبی روشن شود، موتور قدرت کافی تولید نمی کند. کاهش راندمان موتور مستقیماً بر مسافت پیموده شده تأثیر می گذارد. موتور همچنین در چنین حالتی آلایندگی بیشتری تولید می کند.
سیستم جرقه زنی شامل:
- یک شمع که هوا و مخلوط سوخت را مشتعل می کند،
- سیم پیچ احتراق: یک سیم پیچ القایی که ولتاژ پایین باتری را به هزاران ولت مورد نیاز برای ایجاد جرقه الکتریکی در شمع ها برای احتراق سوخت تبدیل می کند.
- توزیع کننده: که ولتاژ بالا را از سیم پیچ به سیلندر صحیح توزیع می کند. این کار توسط درپوش و روتور انجام می شود.
کامپیوترها
شاید تعجب کنید وقتی متوجه شوید که اساساً در حال رانندگی در یک رایانه غول پیکر هستید. خودروهای امروزی ممکن است 50 ریزپردازنده روی خود داشته باشند.
اولین و مهمترین واحد کنترل موتور (ECU)، قدرتمندترین کامپیوتر خودرو است.
ECU کمترین میزان آلایندگی و بهترین مسافت پیموده شده را تضمین می کند و به طور کلی تعداد زیادی از قطعات خودرو و عملکرد آنها را با جمع آوری داده ها از ده ها سنسور مختلف کنترل می کند.
با این داده ها، میلیون ها محاسبات را به طور مداوم انجام می دهد تا تصمیم بگیرد که هر قسمت چگونه باید کار کند و در صورت وجود یک انحراف کوچک در سیستم، به سرعت تنظیمات را انجام دهد.
هنگامی که در هر قسمت از موتور مشکلی ایجاد شود، چنین جبرانی از ECU منجر به علائم قابل توجهی می شود.
به عنوان مثال، هنگامی که به طور تصادفی ماشین خود را با بنزین اکسید شده پر می کنید، که به طور طبیعی می تواند در انبار اتفاق بیفتد، ECU این را به عنوان “سوختگی بدون چربی” یا تهویه مطبوع بیش از حد می خواند.
سوختن بدون چربی برای موتور بهینه نیست، زیرا یک موتور احتراقی برای کار کردن به شدت به نسبت ثابتی از سوخت و هوا نیاز دارد.
در تلاش برای تنظیم، ECU بنزین تزریق می کند تا نسبت هوا به سوخت متعادل شود. با تزریق بیشتر این بنزین بد، موتور این چرخه سوزاندن بدون چربی را تکرار می کند و در نتیجه موتور موج می زند و از کار می افتد.