خرابی سیم کلاچ خودرو ، چندین دلیل دارد که به بررسی هر یک از آنها می پردازیم و نحوه تعمیر و تعویض آن را ارائه می کنیم.
یکی از اجزای مهم سیستم کلاچ خودرو ، سیم کلاچ است که ارتباط دهنده میان جعبه دنده و موتور است که سبب می شود که قدرت موتور به چرخ ها انتقال پیدا کند. در خودروهایی که دارای سیستم کلاچ سیمی هستند ، با گرفتن کلاچ ، سیم کلاچ تحت کشش قرار می گیرد و موجب درگیر شدن این سیستم می شود.
نشانه های معیوب بودن سیم کلاچ
خرابی سیم کلاچ خودرو با علائم و نشانه هایی همراه است. در صورتی که سیم کلاچ خراب شود ، حتماً تغییراتی در عوض کردن دنده ایجاد می شود. با توجه به چندین نشانه می توان متوجه خرابی این قطعه شد.
– با گرفتن پدال کلاچ ، ماشین خلاص نمی شود و دنده ها بسیار بد جا می روند.
– بعد از ول کردن پدال کلاچ ، این سیستم همچنان درگیر مانده و به لرزش می افتد.
– بریدگی سیم کلاچ سبب خالی شدن کلاچ و عمل نکردن آن می شود.
– برای گرفتن پدال کلاچ باید پا را تا انتها پایین بیاوریم و به اصطلاح آن را تا ته بگیریم.
– پدال کلاچ مانند قبل نرم نیست و سخت حرکت می کند.
– پدال کلاچ خیلی شل است و به محض لمس کردن آن سریعاً پایین می رود.
– و …
با بروز هر یک از نشانه های گفته شده می توان به معیوب بودن سیم کلاچ خودرو شک کرد.
نحوه رگلاژ سیم کلاچ ماشین
اگر سیم کلاچ را رگلاژ کنیم ، برخی از مشکلات آن رفع می شود. در چنین شرایطی نیاز نیست که آن را عوض کنید. رگلاژ کردن این سیم ، اصلاً مشکل نیست. اگر جای سیم کلاچ را به آسانی پیدا کنید می توانید آن را با توجه به چندین نکته ساده عوض کنید.
در بخش انتهایی این سیم ، دو مهره تعبیه شده اند که با تغییرات آن ، امکان کاهش یا افزایش طول سیم وجود دارد. به دنبال این حرکت ، کلاچ در پایین تر و یا بالاتر از حد معمول قرار می گیرد و رگلاژ کردن آن در این حالت بسیار آسان تر می شود.
درنظر داشته باشید که نشانه های ذکر شده ، تنها به معنای معیوب بودن سیستم کلاچ نیست و ممکن است دلایل دیگری داشته باشد که آنهم مربوط به سیستم کلاچ است. خرابی صفحه کلاچ ، دیسک کلاچ ، بلبرینگ کلاچ و … از جمله مواردی است که منجر به بروز نشانه های ذکر شده می شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره شماره امداد خودرو با ما همراه باشید .
رفع مشکل خرابی سیم کلاچ خودرو
در شرایطی برای رفع مشکل سیم کلاچ باید آن را عوض کرد. در واقع اگر سیم کلاچ با رگلاژ کردن درست نشود ، باید آن را عوض کرد. سیم کلاچ در صورت پارگی حتماً باید تعویض شود. معمولاً سیم کلاچ از محل اتصال به پدال و اهرم کلاچ و یا نقطه خمیدگی آن جدا می شود. لذا هر آسیب دیدگی سیم کلاچ به معنای این است که سیم کلاچ به زودی پاره می شود. پس بهتر است سیم را عوض کنید.
اگر در زمان بازدید از سیم کلاچ متوجه خشکی سیم کلاچ شدید ، نیازی به تعویض سیم کلاچ نیست. همچنین سیم کلاچ تابیده را نباید عوض کرد. در این حالت باید سیم کلاچ را باز کرده و دوباره به بستن صحیح آن اقدام فرمایید. بنابراین هر خرابی سیم کلاچ خودرو نیازی به عوض کردن این سیستم ندارد.
اگر سیم کلاچ خشک باشد ، تنها به کمی روغن نیاز دارد. روغن کاری سیم کلاچ موجب می شود که این سیم به راحتی داخل پوشش لاستیکی جابه جا شود. خودروداران باید درنظر داشته باشند که خمیدگی و اصطکاک زیاد از حد استاندارد سیم ها ، موجب خرابی این سیم ها می شوند.
اگر خودروی شما در هر قسمتی از جمله سیستم کلاچ دچار مشکل شده است ، با امداد خودروی امدادجان تماس بگیرید تا برای سرویس و تعمیر آن به محل بیاید. این مجموعه انواع خدمات ضروری خودرو را در محل ارائه می دهد و مانع از سرویس و تعمیر خودرو می شود.
خرابی سیم کلاچ خودرو باید از سوی تکنسین ها تشخیص داده شود. ممکن است تکنسین های امدادجان تشخیص دهند که نیاز به تعویض سیم کلاچ نیست و تنها باید آن را تعمیر کرد. اگر به تخصص و تجربه تکنسین های ما اطمینان کنید ، شاهد حل هر یک از مشکلات خودروی خود خواهید بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تعمیرکار خودرو با ما همراه باشید .
امدادجان نه تنها مشکلات فنی خودرو را حل می کند بلکه در رفع سایر نیازهای خودرو مانند تأمین سوخت ، تعویض زاپاس ، ساخت سوئیچ یدک ، تعویض روغن خودرو و … نقش خواهد داشت و این خدمات را برای شما ارائه خواهد داد. با وجود امدادجان می توانید یک رانندگی باآرامش و بدون استرس را تجربه کنید. چرا که همواره احساس می کنید که یک پشتیبان دارید که قادر به رفع نیازها و مشکلات خودروی شما است.
شما عزیزان میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پمپ بنزین سیار با ما همراه باشید.
رفع مشکل خرابی سیم کلاچ خودرو با تعویض سیم کلاچ
در موارد زیر تنها باید سیم کلاچ را عوض کنید تا مشکل سیم کلاچ ماشین حل شود.
– سیم در برخی از بخش ها پوسته پوسته و بریده شده و تار و پود آن از یکدیگر جدا شده اند.
– روکش پلاستیکی که سیم درون آن است ، تکه تکه شده و سیم قادر به تکان خوردن داخل آن نیست.
– بافت سیم به طور کلی آسیب دیده است و از غلاف خود درآمده است.
– سیم کلاچ خشک و غیرقابل انعطاف است و گریس کاری آن ، بی فایده است.
نگهداری سیم کلاچ
خرابی سیم کلاچ خودرو در مواردی قابل پیشگیری است. با بازدیدهای دوره ای از سیم کلاچ و رفع مشکلات جزئی آن در اولین فرصت می توان مانع از شدت یافتن مشکل سیم کلاچ شد. در چنین حالتی طول عمر سیم کلاچ بسیار بیشتر خواهد بود. برای بازدید از سیم کلاچ ، نقطه اتصال سیم به پدال و اهرم کلاچ و نقطه خمیدگی را از دیگر نواحی بیشتر مورد بررسی قرار دهید. زیرا این مکان ها در معرض اصطکاک بسیار زیادی قرار دارند و متحمل آسیب دیدگی های بیشتری می شوند. امیدواریم تمامی اطلاعات موردنیاز در این زمینه را در اختیارتان قرار داده باشیم.